Maart

Uurtje/5 km wandelen, verzamelen 10.00 uur, Aldi Staatsliedenkwartier.
Vooraf aanmelden

woensdag 4 maart
Muzikale presentatie ‘Ode an die Freude’ door Alice van Rossem.
De Dam, 14.00 uur

In dit Beethovenjaar – we vieren zijn 250ste geboortedag – gaan we luisteren naar zijn 9e symfonie, met de bekende tekst Alle Menschen werden Brüder. Die melodie, dat maar een fragment is uit een groter geheel op tekst van Schiller, is nu het lied van de Europese Unie. Hoe komt deze tekst en daarmee een koor in deze symfonie terecht en wat is de betekenis? Met uitleg gaan we dat al luisterend ondervinden.

Zondag 8 maart:
Koffie drinken bij de Pompier, 11.30 uur

Samen wandelen, 10 km.
Verzamelen 09.30 uur, voorzijde station, opgeven is noodzakelijk, zie Maandbericht okotober

Vrijdag 20 maart:
Samen eten Samen eten bij Elpitha, De Kazerne 7, 18.00 uur
opgeven noodzakelijk

Vrijdag 27 maart:
Soosochtend, 10.30 uur bij OOK, Rijnstraat 17

vrijdag 27 mrt
Presentatie Osteoperose door: Renée den Haring. De Dam, 14.00 uur

Botontkalking is het brozer worden van de botten. Het wordt ook wel oste-oporose genoemd. De aandoening komt vooral op latere leeftijd voor en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij osteoporose is er naast minder botmassa ook een verandering in structuur van het bot, hierdoor is de sterkte (nog) minder. Osteoporose is een chronische aandoening die in hoofdzaak bij ouderen voorkomt. Mede als gevolg van vergrijzing en de life-style, neemt het aantal patiënten sterk toe. Daarnaast hebben ouderen vaak andere ziekten (comorbiditeit) en gebruiken ze daardoor nogal eens medicij-nen die osteoporose en/of het valrisico en daarmee het fractuurrisico verho-gen.
1k ga vertellen over:
– Uitleg over het proces botaanmaak en botafbraak
– Hoe ontstaat osteoporose.
– De gevaren die op de loer liggen bij osteoporose.
– Een korte uitleg over botuitzaaiingen bij een kwaadaardige ziekte.
– Wat is aan osteoporose te doen; o.a. medicatie, voeding, lifestyle, sup-plementen.
– Afsluiting en vragen.