September

woensdag 1 september

Jaaropening m.m.v. Josine Droogendijk: Koningin Máxima, stijlicoon. 14.00-16.00 uur, Maranathakerk.

meer over deze lezing

Waar koopt koningin Máxima haar kleding? Hoe wordt het gemaakt en be-waard? Welke kleuren draagt ze wel en welke juist niet? Op deze vragen geeft Josine Droogendijk, bekend van Blauw Bloed en Vorsten, antwoord tijdens haar lezing op de openingsbijeenkomst van 1 september. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal neemt ze ons mee naar de koninklijke garderobe, zodat we voorgoed met andere ogen kijken naar het voorkomen van onze mooie koningin. Zij is auteur van de bestseller ‘De magie van Máxima’ (2018).
Josine begon als puber het weblog ‘Máxima is cool’. Inmiddels is haar site (www.modekoninginmaxima.nl) uitgegroeid tot de populairste royalsite.

maandag 6 september

Uurtje/5 km wandelen. Verzamelen 10.00 uur, parkeerplaats Linschoterbos

zondag 12 september

Koffiedrinken bij De Pompier, 11.30 uur

dinsdag 14 september

Samen wandelen, Harmelen, 10 km. Verzamelen 9.30 uur, parkeerplaats Cattenbroekerplas

onze wandeling van juli

dinsdag 21 september

Dubbellezing: De kunst van het lachen door Jos van Hulsen en
Leven en werk van David Hockney door Diny van der Aalsvoort.
14.00-16.00 uur, Maranathakerk.

lees meer over deze lezingen

De kunst van het lachen
Zelden zijn meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. De humor die in de schilderwerken besloten ligt moet voor tijdgenoten gemakkelijk herkenbaar zijn geweest. Nu, vier eeuwen later zijn die beeldgrappen moeilijker te ontrafelen.
“Niets zegt meer over een cultuur dan dat waarover gelachen wordt,” zei iemand eens. Hiermee sla je de spijker op de kop. Want hoewel humor op het eerste gezicht vooral een vermakelijk tijdverdrijf lijkt, geven grappen ons inzicht in de cultuur waarin ze ontstaan. Ze laten zien wat taboe was en wat niet. Wat verbroedering was en uitsluiting.
Hollanders stonden in de zeventiende eeuw bekend om hun vrolijkheid en humor. Ze werden erom geprezen, al vonden buitenlanders ze soms wel wat te platvloers.
Anna Roemer Visscher zei hierover in 1600: “Hy is niet wijs, die niet bij wijlen sot kan sijn.”
Bovendien was lachen gezond, daar is ieder het over eens, zolang het met mate gebeurt.

‘Leven en werk van de Britse kunstenaar David Hockney’
David Hockney is een van de langst levende Engelse schilders. Hij werd geboren in 1937 en schildert nog steeds. Hij is ook een van de weinigen die er in slagen om het hele jaar door ergens exposities te hebben. Diny vertelt aan de hand van afbeeldingen van zijn werk over zijn ontwikkeling in zijn werk in vier hoogtepunten: Los Angeles als zijn woonplaats; overwegingen gelet op het gebruik van fotografie, film, video, Ipad; overwegingen gelet op techniek om uit te beelden en overwegingen gelet op onderwerp.

woensdag 22 september

Excursie Dalí, Noordbrabants Museum, Den Bosch.
Voor deze excursie moet je je opgeven. Zie de informatie in het Maandbericht van september.

lees meer

Salvador Dalí (1904-1989) was méér dan een geniaal kunstenaar: ook als mens was hij een ‘bijzonder portret’. Dalí’s fantasie kende geen grenzen; zijn leven was één groot, vaak provocerend optreden. Hij stond graag in de schijnwerpers en zocht de aandacht van de massa. Hij cultiveerde zijn uiterlijk, schitterde in magazines, trad op in talkshows en was veelvuldig in het nieuws. Daarnaast dook hij regelmatig op in zelfontworpen advertenties en reclamespots. Hiermee maakte hij zichzelf tot een wereldberoemd en onsterfelijk merk.
Tijdens de tentoonstelling kom je erachter hoe Dalí zich al op zeer jonge leeftijd ontwikkelde tot kunstenaar en hoe hij er alles aan deed om de aandacht op zichzelf te vestigen. En met succes. Zijn sprankelende humor, vergaande passie, bewuste provocatie, opmerkelijke uitspraken en natuurlijk zijn markante snor vielen op.
Op de site van het museum kun je meer lezen over deze tentoonstelling

vrijdag 24 september

Soosochtend, 10.30 uur in het Brediuspark