Oktober 2022

maandag 3 oktober
Uurtje/5 km wandelen. Verzamelen 09.45 uur bij de Aldi Staatsliedenkwartier. Eventueel auto mee. We gaan naar Harmelen en hopen om 10.00 uur te kunnen vertrekken bij de Kloosterhoeve.

dinsdag 4 oktober
Vrouwen in de schilderkunst., door Lotte Baumann
Aanvang 19.30, Maranathakerk

Lees meer

Lotte Baumann, masterstudente Arts of the Netherlands, vertelt ons over de rol van de vrouw in de 17de-eeuwse kunstmarkt.
Rachel Ruysch was met name een bloemschilderes en wist, in een tijd dat het totaal ongebruikelijk was, door te dringen tot de top van de kunstmarkt.Haar verfijnde schilderijen met kleurrijke en levensechte bloemen bezorgde haar faam tot ver buiten onze landsgrenzen. Zij was het eerste vrouwelijk lid van een kunstenaarsgenootschap.
Met haar maakte Lotte kennis toen zij, samen met 34 medestudenten, het boek Gouden Vrouwen schreef. Zij heeft enorm veel bewondering voor deze vrouw, die wist door te dringen tot de top van de kunstmarkt en dat combineerde met een huishouden van maar liefst 10(!) kinderen. De vrouwen in de kunst hebben haar sindsdien niet meer losgelaten.
Lotte heeft zich in deze periode verdiept en gaat ons vertellen hoe deze vrouw Rachel Ruysch, werk en gezin combineerde en ons zo’n oeuvre van kunst naliet.Per september mag zij zich nóg meer onderdompelen in het onderwerp tijdens haar stage bij het &Vrouwen-project van het Rijksmuseum.

zondag 9 oktober
Koffiedrinken bij De Pompier, 11.30 uur

donderdag 13 oktober
Samen wandelen, Ns-wandeling Driebergen-Zeist naar Maarn (15 km), eventueel in te korten tot 8 km
09.20 uur; centrumzijde station

dinsdag 18 oktober
Van Kade tot Zelfkant, Museum de Lakenhal, Oude Singel 32 te Leiden.
Wat houdt dit in? Op deze website alles over dit project.
https://www.vankadetotzelfkant.nl/
Waarschijnlijk nemen we de trein van 9.22 uur van station Woerden naar Leiden. Opgeven is noodzakelijk zie Maandbericht van oktober

donderdag 20 oktober
650 jaar Woerden: verborgen verhalen. Een wandeling in Woerden o.l.v. Het Gilde Woerden. Opgeven noodzakelijk zie het Maandbericht van oktober

Lees meer

De oudste aanwijzingen van bewoning in het centrum Woerden vormen
archeologische vondsten. In de tweede helft van de eerste eeuw ontstond hier een Romeinse versterking, het Castellum Laurium, een van de vele versterkingen die als de Noordelijke grens van het Romeinse Rijk fungeerde.
De leefgeschiedenis van Woerden en al zijn ontwikkelingen, positief en negatief, heeft veel sporen nagelaten.

Ik maak nu een sprong in de tijd.

De voortdurende oorlogen in het Stichts-Hollands grensgebied zorgen ervoor dat rond 1370, onder leiding van Baljuw Willem van Naaldwijk, Woerden voorzien wordt van wallen en een gracht.
In 1372 verleent hertog Albrecht van Beieren Woerden stadsrechten.
Dat feit, 650 jaar stadsrechten, vieren we dit jaar. Een goede reden om een verhalenroute te organiseren.

Op donderdag 20 oktober willen wij met u een verhalentocht door het centrum van Woerden maken. We bezoeken locaties waar sporen van die geschiedenis nog volop aanwezig zijn. Gidsen nemen ons mee terug in de tijd.

vrijdag 28 oktober
Soosochtend Parkcafé Bredius 10.30 uur