November 2022

maandag 7
Uurtje/5 km wandelen. Verzamelen 10.00 uur.
Start parkeer-terrein bij de Aldi, Staatsliedenkwartier.

donderdag 10
Geneesmiddel via infuus thuis, door Margreet Koot, apotheker.
Maranathakerk, 14.00 uur.

Lees meer

Veel mensen die medicijnen nodig hebben via een infuus hoeven niet meer in het ziekenhuis te blijven, maar kunnen die gewoon thuis toegediend krijgen. Zoals bijvoorbeeld antibiotica. Minder kostbaar en het is comfortabeler voor de patiënt. In deze lezing bespreekt Margreet Koot hoe het toedienen in z’n werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn.

zondag 13
Koffiedrinken bij De Pompier, 11.30 uur

vrijdag 18
Samen wandelen Groene Wissel, van Bilthoven naar Den Dolder, 10 km Verzamelen stationshal Centrumzijde, 09.05 uur.

woensdag 23
Over componiste Clara Schumann-Wieck, door Alice van Rossem. Maranathakerk, 14.00 uur.

Lees meer

Opnieuw staat een bijzondere vrouw vandaag in de schijnwerper.
Dit keer uit de 19e eeuw.
Misschien denkt u nu, na de lezing over Rachel Ruys, we zijn twee eeuwen verder, er zal wel het een en ander veranderd zijn. Nee, ook voor Clara Wieck was het niet gemakkelijk.

Clara werd geboren in 1819 in Leipzig. Haar moeder kwam uit een muzikale familie en ook haar vader had een grote voorliefde voor muziek.
Een autoritaire man, die zich streng maar rechtvaardig, wijdde aan de opvoe-ding van zijn kinderen. Clara bleek een groot talent te bezitten en zij kreeg thuis privéles. Zodoende kon zij zich geheel op haar pianospel en muzikale ontwikkeling richten. Het doel was haar zo snel mogelijk als wonderkind en pianovirtuoos voor het voetlicht brengen. Hij had daarmee succes. Clara’s eerste optreden vond plaats op haar negende jaar en zij oogstte veel applaus en bewondering. Naast deze optredens, die later overgingen in concertreizen, kreeg zij ook les in componeren, improviseren en muziektheorie.
Het leidde uiteindelijk tot een internationale carrière.

Inmiddels had ze haar latere echtgenoot Robert Schumann leren kennen, maar het werd 1840 voordat zij konden trouwen. Ze kregen 8 kinderen en zoals dat ging in die tijd, was werk en gezin, ondanks een kindermeisje, beperkend.
Robert zag het niet graag dat Clara haar concertpraktijk voortzette. Hij wilde haar aan zijn zijde, terwijl hij componeerde. Clara is een van de grote pianisten van de 19e eeuw, internationaal bekend, maar zelf ook componist én promotor van de muziek van haar man Robert. Een bijzondere vrouw die we al luisterend vanuit de muziek en haar levensverhaal gaan leren kennen.

vrijdag 25
Soosochtend in Parkcafé Bredius, 10.30 uur.

donderdag 1 december
Excursie De Nieuwe Vrouw Museum Singer Laren
aanmelden liefst vóór 26 november 2022 zie Maandbericht november
bezoek de website voor meer informatie over de tentoonstelling. Hier vind je ook koppelingen naar een aantal podcasts