Maart 2023

Maandag 06
Uurtje/5km wandelen.
Verzamelen 10.00 uur bij de Plus supermarkt, Kamerik.

Woensdag 08
Internationale Vrouwendag: In en uit het keurslijf, door Saskia Kuus.
NB: LOCATIE Het Baken, Beneluxlaan 3, 14.00-16.00 uur.

meer over deze lezing

Lezing In en uit het keurslijf – 400 jaar vrouwen
Eeuwenlang was het keurslijf (korset) een onmisbaar kledingstuk voor vrouwen. Maar een keurslijf staat ook symbool voor een belemmerende bepaling. Het keurslijf bepaalde de vorm van het bovenlijf en daarmee ook het silhouet van de vrouw. In de loop van de eeuwen veranderende dit silhouet voortdurend. Wat zegt dit over de positie van de vrouw? Welke regels golden er voor vrouwen en meisjes en in welke mate werden deze nageleefd?
In deze lezing gaat Saskia Kuus in vogelvlucht langs markante vrouwen, opvallende mode en verschuivende verhoudingen.

Saskia Kuus studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en specialiseerde zich in kostuumgeschiedenis. Zij werkte onder andere mee aan de bestandscatalogus Op stand aan de wand, Vijf eeuwen familieportretten in Slot Zuylen en de tentoonstelling Kinderen op Netwerk Vrouwen van Woerden en Omstreken hun mooist. Het Kinderportret in de Nederlanden 1500-1700 in het Frans Halsmuseum in Haarlem en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Zij schreef onder andere Baden en flaneren aan zee – Badcultuur en strandmode op Scheveningen sinds 1818. In 2018 was zij gastconservator voor de tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in het Haags Historisch Museum.

Zondag 12
Koffiedrinken bij De Pompier 11.30 uur

Maandag 20
Excursie Rijksmuseum Amsterdam: Johannes Vermeer. Aanmelden bij noodzakelijk.
Zie ook de mail van NVWO d.d. 24 januari 2023 betreffende het tijdslot

donderdag 23
Algemene Ledenvergadering, gevolgd door de lezing en workshop Muzikaal bewegen voor het brein, door Tanja Maathuis.
Maranathakerk, AANVANG 13.30 uur.
De stukken voor deze vergadering worden u via een aparte mail toegestuurd.

muzikaal bewegen voor het brein

Dit is een lezing annex workshop die is ontwikkeld vanuit het gedachtegoed van Erik Scherder over de kracht van muziek en bewegen op onze vitaliteit en daarmee op onze zelfstandigheid. In deze lezing praat Tanja ons bij over de belangrijkste inzichten. We gaan op prachtige muziekstukken vijf dansoefeningen doen, die ook vanuit de stoel meegedaan kunnen worden. Het belooft een leuke en actieve lezing te worden.

vrijdag 24
Start Kunstcursus Hollandse genreschilderkunst. Hiervoor moet u zich opgeven bij: clubsencursussen@netwerkvrouwenwoerden.nl

over deze cursus

vrijdagmiddag 24 maart en op vrijdagmiddag 28 april (i.p.v. 7 april)
van 14 – 16 uur. Kosten: € 27,50
De cursus zal dit keer gaan over Symboliek in de Hollandse 17e-eeuwse genreschilderkunst: Je ziet niet wat je ziet.

Toelichting:Een man zit aan zijn bureau bij het open raam, hij schrijft een brief. Een vrouw weegt zorgvuldig iets af op haar weegschaal, ze kijkt geconcentreerd. Een vrolijk gezelschap zit met z’n allen aan de maaltijd, zingend en het glas heffend.Het zijn bekende beelden die ons een waarheidsgetrouw beeld geven van het leven in Holland in de 17e eeuw………. of toch niet helemaal ?

Inderdaad, niet helemaal. Sinds een halve eeuw weten we dat er in dergelijke ogenschijnlijk realistische afbeeldingen vaak een verborgen betekenis opgesloten zit. Allerlei objecten, of het nu een brief, een paar muiltjes of een kaars is: ze konden zo’n verborgen betekenis bevatten.En die onderliggende boodschap was vaak van moralistische (of humoristische)aard. De goede verstaander herkende zo’n ‘puzzeltje’. Wij 21e-eeuwers moeten overigens oppassen niet door te schieten in onze zoektocht naar betekenissen: soms is een kan gewoon een kan en een bezem een bezem, ook in de 17e eeuw.
In de cursus gaan we proberen een aantal ‘puzzels’ te ontrafelen.

donderdag 30
Samen wandelen: Groene Wissel Baarn.
Landgoed en kasteel Groeneveld, 10 km.
Verzamelen stationshal Centrumzijde, 09.05 uur. Trein 09.13 uur

vrijdag 31
Soosochtend in Parkcafé Bredius 10.30 uur